AZ EGÉSZSÉGES LÁB 5 TITKA!

A láb egészsége kihat a testtartásra, befolyásolja a boka, a térd, a csípő és a gerinc ízületeinek állapotát. Tudd meg ebből a cikkből, hogy hogyan tegyél a lában egészségéért.

 

1. Az első és legfontosabb, hogy tisztában legyél azzal a ténnyel, hogy a láb deformitásai (bütyök, kalapácsujj) nem öröklődő betegségek megelőzhető lenne, ha alapvetően semmilyen anatómiai rendellenesség ezt nem predesztinálja.

A lábunk ezekkel az elváltozásokkal reagál arra, hogy napi 8-16 órában egy ,,koporsóba” (cipőbe) zárjuk. Természetesen, hasznos a cipő mert megvédi a talpunkat az éles tárgyaktól, hidegtől, az aszfaltba való kemény becsapódástól járás/futás során.

2. A talpunk egy idő után ellustul, elbutul a cipőben.

Ellustul, mert csökkent talpizommunkát igényel a cipőben egyenes talajon való járás és elbutul, mert a cipő talpán keresztül sokkal kevesebb információ éri a talpunkat, azaz kevesebb adattal tudja ellátni az agyat is. Ez a tompult érzékelés és csökkent izommunka, meg a rossz cipők felelősek nagymértékben a lábak deformitásáért. Ahol teheted és biztonságos a természetes terep, próbálj meg mezítláb sétálni. Füvön, homokban, kavicsokon.

3. Az ideális lábbeli nagymértékben függ attól, hogy mire és hol szeretné használni valaki, mert túrázáshoz, falmászáshoz, munkába járáshoz, terep és aszfalton futáshoz is más-más szempontokat kell figyelembe venni.

Még is vannak általánosan fontos szempontok:
• legyen hajlékony a cipő talpa
• ne legyen nagyon vastag a cipő talpa
• ne legyen emelt a cipő sarka
• ne nyomja össze a lábujjakat

4. A magassarkúak gyönyörűek, de sok kárt tudnak okozni!

A magassarkú cipők folyamatos megrövidült pozícióban tartják a vádli izmait az achillessel együtt és a talpi kötőszövetet is. Ezt nagyon fontos lenne edzéssel, nyújtással ellensúlyozni, különben a sérülés esélyei megnőnek. Továbbá a magassarkú cipőkben általában a lábujjak is összeszorított állapotban vannak, ami nagymértékben hozzájárul a kalapácsujj, bütyök kialakulásához. Az emelt sarkú cipőkben a test egyensúlya megbomlik és előretolódik, ami koránt sem ideális a térdeink, medencénk és a gerincünk szempontjából, mert ezek mind kompenzálásra kényszerülnek. Gyakori a fejfájás is a befeszült nyaki izmoktól, melyet okozhat a testtartás megváltozása. Az eltolódott súlypont miatt a túlterhelt harántboltozat pedig lesüllyed, ha huzamosabb ideig hordunk magas sarkút. Ha teheted hordj lapos talpú cipőt és járj sokat mezítláb, tornáztasd a lábaid, lábujjaid.

5. A talpbetét szenzációs, ha egyedi és a te lábformádra van kialakítva, de ezt is kezeld fenntartással, hiszen ha folyamatosan hordod, akkor a talpizmaidnak még kevesebb feladatuk lesz. Ha kevesebb a feladatuk, akkor még jobban ellustulnak. Ördögi kör.

A tökéletes recept a talpbetét hordása, ha már van valamilyen talpi betegség (pl. harántsüllyedés) és a napi talptorna és a fokozatos és rendszeres mezítláb sétálás. Hogyan tornáztasd a talpad az irodába miközben dolgozol, vagy otthon tv-zés közben?

KÉRD ITT AZ INGYENES TALPTORNA VIDEÓMAT

Kapcsolat


+36 30 53 63 408


szakasits.adel@gmail.com

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT
ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
COOKIE NYILATKOZAT