Szerencsére már a henger is egyre elterjedtebb kiegészítője az edzéseknek, ám nem mindegy, hogy milyet választunk, hogyan és mikor alkalmazzuk azt. Ebben a posztban azt járom körül, hogy milyen hengert érdemes vásárolni magadnak, valamint hogy mikor érdemes hengerezni. Amennyiben az is érdekel, hogy hogyan lehet jól hengerezni, jelentkezz a Hengerezés és Mobilizációs Workshopomra! 

Így válassz megfelelő keménységű SMR hengert

Ma már számtalan olyan cég árul hengert, akinek nem ez a profilja, és mivel nem erre specializálódtak, én kevésbé ajánlom ezeket a márkákat. Bár a színeik és a design is mutatós, de funkciójukat tekintve kevésbé hatékonyak ezek az eszközök. 

Ha most készülsz az első hengered vásárlására, akkor a közepes keménységet, és nem pedig a nagyon keményet javaslom. A henger keménységének fokát a gyártó fel szokta tüntetni a termék leírásban, erről érdemes vásárlás előtt tájékozodnod. A hengerezésnek nem az a célja, hogy fájjon, hanem hogy ellazultan tudj rajta gördülni. 

Ha van rá lehetőséged próbálj ki egy párat, és nézd meg, hogy neked melyik erősség a megfelelő! Erre van egy aranyszabály: ha van egy fájdalomskálád 1-10-ig, ahol az egyesnél nem érzel semmit, a 10-es meg az elviselhetetlen fájdalom, akkor olyan hengert válassz, ahol maximálisan 6-os fájdalomszintet érsz el. Ha ennél magasabb fájdalomérzettel hengerezel, akkor az izmaid reflexesen össze fognak húzódni, tehát már nem valósul meg az ellazulás, amit a hengerezéstől várunk.

Így válassz megfelelő felületű SMR hengert!

A másik fontos szempont a henger felülete. Ma már rengeteg féle hengert lehet kapni a sima felületűtől kezdve a rücskösön át az egészen bordázottig. Alapvetően a sima felületű hengert ajánlom a leginkább, főleg első hengernek. A sima felület teszi lehetővé a legjobban, hogy kitolja maga előtt a szövetek közti folyadékot. Ezzel arra sarkallja az adott területet, hogy friss, tápanyagban dús folyadékkal telítődjön az átmasszírozott struktúra és távozzon a salakanyaggal teli folyadék.

Ezzel szemben az egyenetlen felületű henger pontszerűen hat a mélyebb rétegekre, melyeket egy sima hengerrel nem tudnál elérni, viszont így kevésbé tud megvalósulni a folyadékáramlást segítő hatása. Érdemes a normál, 45 cm széles hengert választani, mert ezzel kényelmesen meg tudod masszírozni bármely testrészedet. Pontszerű izomcsomók oldására sem a rücskös felületü hengert ajánlom, hanem inkább a kemény labdákat. Ez már fájdalmas műfaj, de erről majd máskor mesélek bővebben.

Így használd a hengert edzés előtt és edzés után!

Sokaknál látni, hogy edzés előtt hengereznek, ami jó dolog. Azonban egyes kutatások szerint a lassú masszírozó hengerezés nyugtatólag hat az emberre, ami nem készít fel a dinamikus edzésre, hisz ettől csak ellazulsz. Épp ezért edzés előtt a gyors, dinamikus hengerezést érdemes választani. 

Ezzel szemben edzés végén, a levezetés részeként lassú mozdulatokkal dolgozz a hengeren. Fontos, hogy az edzést követően, de még a nyújtást megelőzően hengerezz, hiszen így még jobban kihasználhatjuk a hengerezés adta előnyöket. Miért? Mert a hengerezéssel lazítod az edzésen befeszült izmokat/kötőszöveteket, és így a fellazult izomzatodat tudod majd lenyújtani.

Remélem hasznos volt a cikk! Ha tetszett, és úgy gondolod, másnak is hasznos lenne, akkor küldd el neki is!

Kapcsolat


+36 30 53 63 408


szakasits.adel@gmail.com

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT
ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
COOKIE NYILATKOZAT