A tavasz már többször kidugta az orrát idén, és már visszafordíthatatlanul közeledik a jó idő. A téli hosszú kihagyás után itt a remek alkalom sok futónak, hogy ismét elővegye futócipőjét, és belekezdjen a futásba. És itt jön a nagy “de”!

Mielőtt rögtön útnak indulnál, szentelj egy kis figyelmet a tested állapotának!Ha sok időt hagytál ki, akkor készítsd fel a testedet a futásra. Itt nem arra gondolok, hogy ha az elején lassan futsz, akkor az is bemelegítésnek számít… ?

A futás előtti bemelegítés aranyszabályai

1. Mobilizáld és stabilizáld az ízületeidet 3 síkban néhány teljes testes mozdulattal futás előtt. Fontos megérteni, hogy a mozgás 3 dimenziós, legyen szó bármilyen mozdulatról. Pontosan emiatt szükséges a bemelegítés során minden síkban átmozgatni az ízületeket. Ezzel készítjük fel a lágyszöveti rendszerünket (izmok, inak, szalagok) a terhelésre.

2. A gyakorlatokat végezd teljes mozgástartományban még akkor is, ha tisztában vagy vele, hogy a futás során kisebb mozgástartományban fogsz mozogni, hiszen így tudod felkészíteni a tested a váratlan helyzetekre való jó reagálásra, és így fogod elkerülni a sérüléseket, húzódásokat.

3. Végezz dinamikus szökdelő és futótechnikát javító futóiskola gyakorlatokat is, hiszen a helyes futótechnika kialakítására való törekvés ugyanolyan fontos, mint az, hogy egyre jobb időket, vagy egyre hosszabb távokat fuss. Ne gondold azt, hogy a futás olyan alapvető emberi mozgásforma, amit nem kell tanulni, iskolázni.

A cikkhez készítettem számodra egy kis videót is, amiből megtanulhatod, hogyan mobilizálj és stabilizálj a futást megelőző bemelegítésben. Próbáld ki te is legközelebb, mielőtt futni indulsz! Ismersz még valakit, akinek hasznos lehet ez a cikk? Ne felejtsd el továbbküldeni neki! Kíváncsian várom, milyen változásokat fogtok tapasztalni! Írjátok meg bátran!

Kapcsolat


+36 30 53 63 408


szakasits.adel@gmail.com

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT
ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
COOKIE NYILATKOZAT