Bár az alvást manapság alulértékelik, mégis nagyon fontos része a hosszú és egészséges életnek, és nem utolsó sorban a teljes regenerációnak két edzés között. Gondolj rá úgy, mint a vízre meg a levegőre!

Testünk alvás közben tud regenerálódni. Az izmaink és a szív is ilyenkor „pihen”.  Nem véletlen, hogy a napi két edzést teljesítő élsportolók gyakran alszanak napközben is, két edzés között, hisz így tudják maximalizálni a regenerációjukat. 

Az alvás mennyisége nagymértékben befolyásolja a szellemi és fizikális teljesítőképességünk is. Az alváshiány rontja minden mentális képességünk: a döntéshozást, a racionalitást, a kommunikációt; hatással van a memóriánkra, az érzékelésünkre és reakcióidőnkre is. A kialvatlanságtól nő a szervezetünk stressz szintje, ami érzékenyebbé tesz minket. Nőhet az irracionális cselekvések és a hibázási lehetőségek száma, valamint nő a kockázatvállalás mértéke is. Sőt, nagyfokú alváshiánynál már hallucinálhatunk is!

Sajnos az alváshiány akár 4 kg súlytöbbletet is okozhat évente. Hogy hogyan? Kialvatlanul nő az éhségérzetünk, mert a fáradtság módosítja a jóllakottság érzését. Ráadásul fáradtan nyűgösek vagyunk, könnyebben mondunk igent az ételre, és nemet az edzésre. Azonban kimutatták, hogy a megfelelőalvásidő jobb étkezési szokásokat eredményez. A kevés alvás felborítja hormonrendszerünket is, és számos negatív hatása mellett az inzulinrezisztenciára, és a cukorbetegségre is negatív hatással van.

szieszta

Habár köztudott, hogy az alvásmegvonás milyen negatív következményekkel járhat, mégis vannak olyan csoportok, 

ahol teljesen elfogadott a napi 2-3 óra alvás. Gondolj csak például egy-egy elnökválasztási kampányra, vagy a Wall Street-i tőzsdésekre! Számos filmben láthatjuk, hogy a munka miatt ezek a közösségek szinte alig alszanak.

Habár az alvással foglalkozó szakemberek szerint minimum 7 órát kellene aludnunk a pozitív életfolyamatokért, mégis vannak olyan emberek, akiknek kevesebb is elég. Amerikában ezen emberek csoportját nevezik a „seepless elite-nek” (alvásnélküli elit). Feltételezhető, hogy nekik a genetikai hátterük miatt van szükségük kevesebb alvásra, de ők csak a társadalom 1%-át teszik ki. Mindenki másnál az alvásmegvonás különféle betegségeket (szív, hormonális, rák), és korai halálozást eredményez.

A szépségiparban már elterjedt a “beauty sleep” (szépítő alvás) kifejezés, hiszen az alvás minden sejtfolyamat működésére jótékony hatással van: kisimul tőle a bőr, jobban vág az agyunk, kiélesednek érzékszerveink, egészségesebb lesz az immunkrendszerünk, és sokkal nagyobb lesz a teherbírásunk. A kielégítő alvás bármilyen vírussal szemben sokkal nagyobb immunitást ad.

alvásmegvonás

Pár nap teljes alvásmegvonás szervezetünk összeomlásához és halálhoz vezet. Ez oly mértékben károsítja szervezetünket, hogy már betiltották a teljes alvásmegvonással járó kísérleteket is. (Remélem az állatkísérleteknél is, de erről nem találtam információt.) Teljes alvásmegvonásban persze ritkán van része egy átlagembernek. Részleges alvásmegvonásban azonban annál többen vagyunk érintettek! 

A folyamatos alváshiány akár 8-10 évet is elvehet életünkből! Férfiaknál rontja a tesztoszteron termelődését is, és ez okozza azt, hogy az alváshiányos férfiak jóval idősebbnek nézhetnek ki, mint az életkoruk.

Összefoglalva az a tanácsom, hogy mielőtt gyógyszer iratnál fel valamilyen betegségre, vagy elkezded drága krémekkel kenni magad a feszesebb bőrért, előbb próbálj meg többet aludni! Remélem már elhiszitek, hogy a minőségi és mennyiségi alvás ugyanolyan fontos, mint a táplálkozás vagy a testmozgás.

Kapcsolat


+36 30 53 63 408


szakasits.adel@gmail.com

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT
ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
COOKIE NYILATKOZAT