Bármennyire is BADASS akarsz maradni egy sérülés után, az ATRÓFIÁVAL (izomsorvadással) bizony számolnod kell.

Atrófiáról jellemzően idős emberek esetében beszélünk, ez azonban bármelyikünkkel előfordulhat, ha huzamosabb ideig inaktív életmódot folytatunk! Akár önszántunkból, akár egy sérülés kényszerít bennünket pihenőpályára, izmaink napi 1-1,5%-ot veszítenek az erejükből a mozgáshiány (immobilizáció) hatására. Néhány nappal még nincs nagy probléma, mert az izomtömeg és az erő visszahozható, de ha átlendülsz egy határon, onnan sajnos nincs 100%-os visszaút.

izomsorvadás mozgáshiány miatt

Ezért nyomtam én is az edzéseket a rehabilitációm teljes időszakában, és nem engedtem meg magamnak, hogy teljesen elpunnyadjak. Bár tavaly mindkét lábam 6-7 héten át gipszben volt, minden más porcikámat tudtam mozgatni és erősíteni.

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ha megsérülsz, akkor sosem megoldás a teljes ágynyugalom! Néhány nap után a lehetőségeidhez mérted, de el kell kezdeni mozogni! És hogy hogyan? Na az a nagyon nem mindegy, de pont ebben tudok neked segíteni sportrehabilitációs trénerként!

 

Az izmok leépülése csak az egyik oldala annak, amiért érdemes mihamarabb mozogni. A másik lényeges szempont, ami szintén a mozgás mellett szól, a nyirokkeringés serkentése. A nyirokkeringésnek nincsen saját ,,motorja”, mint a vérkeringésnek a szív. A nyirokrendszer áramlását az izmok pulzáló mozgása segíti, az izmokat pedig mozgással lehet aktiválni. 

Adél gipszbenEgy sérülés után legtöbbször ödéma keletkezik, vagyis túl sok folyadék halmozódik fel olyan helyen, ahol egyébként nem kellene. Ez a folyadék lassítja a regenerációs folyamatokat. A gyorsabb felépülés érdekében tehát csökkenteni kell az ödémát, amit a nyirokkeringés serkentésével érhetünk el. A duzzanatot mozgással és nyirokmasszázzsal lehet a leghatékonyabban csökkenteni, persze ezeknek is meg van a szakszerű módja. Egyedül ne fogj bele!

A bejegyzésem végén pedig erős aláhúzással kiemelem, hogy nagyon fontos az, amikor az orvos ágynyugalmat rendel el egy sérülés után. Elsősorban itt stresszmentes pihenésről van szó, ami fantasztikusan hat a gyógyulásra. Szóval nem a mozgás tilos, hanem a nyugalom és a sok alvás fontos! 

Kapcsolat


+36 30 53 63 408


szakasits.adel@gmail.com

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT
ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
COOKIE NYILATKOZAT